Βρείτε το αυτοκίνητο: Δείτε το νέο Quiz Follow Driving_Life on Twitter FB Follow Driving Life on Buzz Email Driving Life

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Nissan Juke 1.6

Η Nissan μετά από το πολύ επιτυχημένο Qashqai, δημιουργεί μία ακόμα νέα κατηγορία. Η κατηγορία αυτή είναι τα Sport Crossover, και η πρόταση της Nissan ακούει στο όνομα Juke. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Nissan ΑΝΟΡ Α.Ε. στον παράδρομο της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης στο ύψος της Ευκαρπίας που μας προσέφερε το αυτοκίνητο για μία σύντομη δοκιμή.

Παρατηρώντας το αυτοκίνητο βλέπουμε ότι έχει μία περίεργη αισθητική, η οποία το κάνει να ξεχωρίζει από τα καθημερινά αυτοκίνητα που έχουμε συνηθίσει να κυκλοφορούν στο δρόμο. Σχεδιαστικά θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα όχημα που προέρχεται από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αυτό το σχέδιο ίσως να έχει αποτελέσει τροφή πολλών συζητήσεων και σχολιασμών. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι κάνει τα τα βλέμματα όλων να στρέφονται πάνω του... Δεν σας κρύβουμε, ότι και το δικό μας βλέμμα έμεινε κολλημένο πάνω το για αρκετή ώρα, μέχρι που τελικά ένα χαμόγελο εμφανίστηκε και ακολουθήθηκε από τις λέξεις "μ' αρέσει!".



Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο στο οποίο πάνω μπορείς να διακρίνεις τόσο στοιχεία από SUV όσο και από σπορ μοντέλα. Το αμάξωμα είναι αρκετά μυώδες κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τους μεγάλους θόλους των τροχών και τα φανάρια του, αποπνέουν ένα δυναμισμό. Αν παρατηρήσουμε καλύτερα το αυτοκίνητο θα δούμε ότι έχει αρκετές επιρροές από το νέο μοντέλο της Nissan, το 370Ζ.

To Juke καταφέρνει να διατηρήσει αρκετά από τα στοιχεία των SUV, άλλα ορατά δια γυμνού οφθαλμού και άλλα αφού οδηγήσει κάποιος το αυτοκίνητο και συμβιώσει μαζί του έστω και για λίγο καιρό. Τα πρώτα στοιχεία που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι το αυξημένο ύψος από το έδαφος, οι μεγάλοι θόλοι των τροχών καθώς και η ψηλή μεσαία γραμμή του αυτοκινήτου. Ένα ακόμα εξωτερικό στοιχείο είναι οι μεγάλοι εξωτερικοί ηλεκτρικοί και με ηλεκτρική ανάκληση καθρέφτες με την άψογη ορατότητα που προσφέρουν. Ανοίγοντας την πόρτα παρατηρούμε ένα αρκετά ευρύχωρο σαλόνι, ιδίως αν αναλογιστούμε τις compact διαστάσεις του αυτοκινήτου, μία αρκετά υψηλή θέση οδήγησης και την πρακτικότητα που προσφέρουν οι θέσεις για μικροαντικείμενα ακόμα και στις πίσω πόρτες. Οδηγώντας το η ποιότητα κατασκευής και η υψηλή θέση οδήγησης εμπνέει εμπιστοσύνη στον οδηγό.

Τα πίσω φώτα είναι
επηρεασμένα από
το 370Ζ
Στα DNA του Juke όμως υπάρχουν όπως προαναφέρθηκε και πιο πάνω και αρκετά γονίδια από τα sport μοντέλα της Nissan. Εξωτερικά παρατηρούμε τις compact διαστάσεις (μόλις 4135mm x 1765mm x 1565mm) που το καθιστούν αρκετά ευέλικτο, το αρκετά καμπυλωτό παρμπρίζ, τον τολμηρό σχεδιασμό των εμπρός και πίσω φωτιστικών σωμάτων, καθώς και τις "κρυφές" πίσω χειρολαβές οι οποίες δίνουν την ψευδαίσθηση ενός coupe αμαξώματος. Μπαίνοντας μέσα βρίσκουμε κάποιες επιφάνειες βαμμένες στο χρώμα του αυτοκινήτου, τον κεντρικό πίνακα χειριστηρίων βαμμένο σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα και μπροστά από τον οδηγό δύο στρόγγυλα όργανα με αρκετά "τρισδιάσταση" υλοποίηση που θυμίζουν πολύ έντονα σπορ αυτοκίνητα. Επίσης αρκετά ψηλά βρίσκουμε τοποθετημένο τον επιλογέα ταχυτήτων καθώς και το χειρόφρενο, συμβάλλοντας και αυτά στην σπορ αίσθηση του εσωτερικού. Κατά την οδήγηση, ο οδηγός ανακαλύπτει πως το Juke, παρά το αυξημένο ύψος του, έχει αρκετά "σφιχτή" συμπεριφορά, χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις του αμαξώματος, χωρίς όμως να στερεί την άνεση από τους επιβάτες. Πολύ θετική εντύπωση κάνει η άμεση απόκριση του αυτοκινήτου στις εντολές του οδηγού καθώς και οι πολύ μικρές διαδρομές του επιλογέα ταχυτήτων, που θυμίζουν ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο το υλικό είναι καλής ποιότητας, , όπως και η ποιότητα συναρμολόγησης, με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται τριγμοί και ανεπιθύμητοι θόρυβοι μέσα στην καμπίνα. Στον πίνακα οργάνων, έχουμε τις κλασσικές ενδείξεις, εκ των οποίων μόνο το στροφόμετρο και το ταχύμετρο είναι αναλογικά. Ανάμεσα από τα δύο αναλογικά όργανα, έχουμε την οθόνη του trip computer, η οποία εκτός από πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση, την αυτονομία  και την κατάσταση του οχήματος, φιλοξενεί και την ένδειξη της στάθμης της βενζίνης, της θερμοκρασίας του κινητήρα, αλλά και της εξωτερικής θερμοκρασίας.

Στα κεντρικά χειριστήρια, το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, εκτός της οθόνης επιλογών, είχε και την μονάδα Nissan Connect που περιλαμβάνει μία οθόνη 5 ιντσών στην οποία φιλοξενείται το ηχοσύστημα με υποδοχές εισόδου USB και AUX, η κάμερα οπισθοπορείας, οι λειτουργίες του Bluetooth, αλλά και το Navigation της Nissan, με ελληνικούς χάρτες. Κάτω από το Nissan Connect βρίσκουμε μία ακόμα οθόνη, αυτή του συστήματος NDCS - Icon απ' όπου έχουμε πρόσβαση σε όλες τις υπόλοιπες επιλογές του αυτοκινήτου, όπως τον αυτόματο κλιματισμό, πληροφορίες σχετικά με την οδήγησή μας, όπως τις πλευρικές δυνάμεις που ασκούνται στο αυτοκίνητο, ιστορικό της κατανάλωσής μας, αλλά και της τρεις επιλογές τρόπου οδήγησης, ECO, Normal και Sport. Στο τιμόνι συναντούμε χειριστήρια για τις λειτουργίες του ηχοσυστήματος, του Handsfree αλλά και του Cruise Control.

Ο χώρος αποσκευών που ανέρχεται στα 251 λίτρα δεν διεκδικεί δάφνες, αλλά η Nissan έχει προβλέψει να τον κάνει επίπεδο και στο ύψος του προφυλακτήρα για ευκολότερη φόρτωση. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε πως κάτω από το πάτωμά του, υπάρχει ένα δεύτερο πάτωμα δημιουργώντας επιπλέον  περίπου 70 με 90 λίτρα χώρο για αντικείμενα τα οποία θέλουμε να μεταφέρουμε, αλλά δεν θέλουμε να μπλέκονται στα πόδια μας. Αυτός ο δεύτερος χώρος φιλοξενεί και τα απαραίτητα εργαλεία και κάτω από αυτόν βρίσκουμε την ρεζέρβα ανάγκης.

Ο ατμοσφαιρικός κινητήρας των 1600 κυβικών εκατοστών με τους 117 ίππους , μπορεί να μην είναι ο δυνατότερος της αγοράς, αλλά σίγουρα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οδηγού, αλλά και να είναι οικονομικός ανάλογα με τον τρόπο οδήγησής του. Σε αυτό βοηθούν πολύ τα 3 mode οδήγησης, τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα, αλλά και την συμπεριφορά του τιμονιού. Στο Sport mode ο κινητήρας αποδίδει νωρίτερα την ισχύ του με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να έχει καλύτερη απόκριση στις εντολές του πεντάλ γκαζιού, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την επιτάχυνση, αλλά παράγοντας περισσότερο θόρυβο από τον κινητήρα, πράγμα για το οποίο δεν παραπονούμαστε αν σκεφτούμε για ποιο λόγω επιλέξαμε αυτό το mode (χωρίς όμως ποτέ να γίνει ενοχλητικό). Δυστυχώς καλύτερη επιτάχυνση σημαίνει και μεγαλύτερη κατανάλωση χωρίς όμως αυτή να εκτοξεύεται στα ύψη. Ταυτόχρονα το τιμόνι γίνεται πιο βαρύ, αλλά με μεγαλύτερη απόκριση. Στο Normal mode, το αυτοκίνητο συμπεριφέρεται σαν ένα κλασσικό 16άρι με ελαφρύτερο τιμόνι και χαμηλότερη κατανάλωση, χωρίς όμως να του λείπει η δύναμη. Τέλος στο ECO mode, το αυτοκίνητο εμφανίζει την δύναμη αρκετά αργότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να καθιστά τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου "βαριά" και σχετικά νωχελική, αλλά με πολύ μεγάλο κέρδος στην κατανάλωση. Επίσης ο κλιματισμός μπαίνει κι αυτός σε "οικολογική" κατάσταση, αποδίδοντας ελαφρώς λιγότερο βοηθώντας και αυτός με την σειρά του, στην διατήρηση χαμηλής κατανάλωσης. Η τελευταία αυτή επιλογή, είναι ιδανική για κίνηση εντός πόλης, όπου δεν χρειαζόμαστε τόση δύναμη, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο η κατανάλωση.

Η κατανάλωση που παρατηρήσαμε κατά την διάρκεια της δοκιμής δεν απείχε από τα νούμερα του κατασκευαστή, αφού με συντηρητική οδήγηση σε μικτό κύκλο είδαμε από 6,2 έως και 6,8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ με σχετικά επιθετική οδήγηση και στο Sport mode δεν ξεπέρασε τα 8,4 λίτρα.

Η πρόσφυση του Juke είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Σε αυτό βοηθούν αρκετά οι καλορυθμισμένες αναρτήσεις του και οι τροχοί με ελαστικά διαστάσεων 215/55 R 17. Την ακινητοποίηση του οχήματος βάρους περίπου 1200 κιλών, αναλαμβάνουν με επιτυχία 4 δισκόφρενα διαστάσεων 280mm x 24mm εμπρός και 292mm x 9 mm εκ των οποίων τα μπροστινά είναι και αεριζόμενα.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, ήταν η έκδοση Techna (full extra) με αυτόματους υαλοκαθαριστήρες, αυτόματο άνοιγμα εμπρός φώτων, μπουτόν εκκίνησης και το σύστημα Nissan Connect. Η τιμή της ανέρχεται στα 20.780€, ενώ υπάρχει και μία έκπτωση αυτό το διάστημα 400€. Η τιμή της βασικής έκδοσης ξεκινάει από τα 16.880€, τιμή η οποία είναι αρκετά ανταγωνιστική για την κατηγορία των 1600 κυβικών. Αν κάποιος βέβαια θελήσει περισσότερη δύναμη, μπορεί να κοιτάξει προς την υπερτροφοδοτούμενη έκδοση του αυτοκινήτου με τον κινητήρα 1,6 Turbo, τεχνολογίας DIG με απόδοση 190 ίππων και με τιμή από 22.890€ ως  24.280€. Για τους λάτρεις των εξορμήσεων εκτός δρόμου υπάρχει και η τετρακίνητη έκδοση (με το σύστημα All-Mode 4x4i και με CVT κιβώτιο ταχυτήτων) που συνδυάζεται μόνο με τον Turbo κινητήρα και το κόστος της ανέρχεται στα 30.090€.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:
Κυβισμός: 1598 (κ.εκ.)
Ιπποδύναμη: 117 hp
Μέγιστη ροπή: 15,8 Nm
Τελική ταχύτητα: 178 χλμ/ώρα
Επιτάχυνση (0-100 χλμ/ώρα): 10,7 δευτερόλεπτα
Μέση κατανάλωση (μικτός κύκλος): 6,4 λίτρα / 100 χλμ
Εκπομπή σωματιδίων CO2: 147 (γρ./χλμ.)

Μας άρεσε:
+ Ποιότητα κατασκευής
+ Οδηγική αίσθηση
+ Κατανάλωση
Σχεδίαση
+ Διπλό πάτωμα χώρου αποσκευών
+ Nissan Connect

Δεν μας άρεσε:
- Αδυναμία επιλογής τετρακίνησης στον ατμοσφαιρικό κινητήρα
- Μικρός βασικός χώρος αποσκευών
- Που τελείωσε η δοκιμή... :(

Φωτογραφίες:



Βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου