Βρείτε το αυτοκίνητο: Δείτε το νέο Quiz Follow Driving_Life on Twitter FB Follow Driving Life on Buzz Email Driving Life

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Nissan Pixo 1,0

Η δοκιμή αυτής της εβδομάδας αφορά το Nissan Pixo. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ιορδανίδη Κυριάκο, και την Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης που μας παρείχε το αυτοκίνητο για την δοκιμή.


Όταν πρωτοβλέπουμε το Pixo, ξέρουμε αμέσως ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο πόλης. Αυτό που δεν ξέρουμε όμως, είναι ότι δεν μας περιορίζει μόνο σε αυτό το περιβάλλον. Ο τρικύλινδρος δωδεκαβάλβιδος κινητήρας των 996 κυβικών εκατοστών, αποδίδει 68 ίππους και 90 Nm ροπής. Αυτά τα νούμερα αρκούν ώστε να δώσουν στον κινητήρα αρκετή ζωηράδα, και αρκετή δύναμη, ώστε να κινηθεί το αυτοκίνητο σε σχετικά σβέλτους ρυθμούς, ιδίως άν έχουμε στο μυαλό μας τον κυβισμό του. Πρόκειται για ένα σπιρτόζικο μοτέρ, το οποίο σύμφωνα με την εταιρία είναι και πολύ οικονομικό, αφού η μέση του κατανάλωση βρίσκεται στα 4,4 λίτρα, ενώ μέσα στην πόλη καίει μόλις 1,1 λίτρο παραπάνω. Αυτό που διαπιστώσαμε με μεγάλη ευχαρίστηση, είναι ότι το αυτοκίνητο έχει αρκετή δύναμη ώστε να μπορέσει να μας επιταχύνει απο τα 120 εως τα 140 χωρίς να δυσανασχετεί, παρόλο που είχαμε ανοιχτό το Air-Condition και δεν ρίξαμε ταχύτητα, διατηρώντας την πέμπτη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων.


Το σύστημα διεύθυνσης του αυτοκινήτου είναι ηλεκτρικά υποβοηθούμενο, πράγμα που καθιστά το τιμόνι ελαφρύ και εύκολο στους χειρισμούς, και επίσης πολύ άμεσο. Η ανάρτηση είναι αρκετά άνετη, χωρίς να θυσιάζει την πρόσφυση του αυτοκινήτου, η οποία μάλιστα είναι εντυπωσιακή για την κατηγορία του αυτοκινήτου (διαστάσεις, βάρος, κλπ) και την διάσταση των ελαστικών (155/65R14)


Εξωτερικά το μικρό Nissan είναι σχεδόν ίδιο με το Suzuki Alto, αφού μοιράζονται και το ίδιο πάτωμα και κινητήρα, με την διαφορά να εντοπίζεται κυρίως στο μπροστά μέρος του αυτοκινήτου, όπου υπάρχουν διαφορετικά φανάρια, μάσκα και προφυλακτήρας. Το σχέδιο του αυτοκινήτου, είναι συμπαθητικό, και πραγματικά δίνει την εντύπωση ενός παιχνιδιού, ιδίως σε συνδυασμό με το χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής μας. Οι εξωτερικές διαστάσεις του, το καθιστούν ικανό να τρυπώνει ακόμα και σε μικροσκοπικές θέσεις στάθμευσης, αλλά και να ελίσσεται άνετα ανάμεσα στην κίνηση και στα στενά των πόλεων.


Μικρές διαστάσεις, όμως δεν σημαίνουν απαραίτητα και στενάχωρο εσωτερικό! Εδώ το Pixo εντυπωσιάζει με την ευρυχωρία του, αφού μπορεί να φιλοξενήσει άνετα 4 επιβάτες για σύντομες διαδρομές. Ο χώρος αποσκευών του περιορίζεται σε 129 λίτρα, τα οποία όμως φτάνουν τα 367 αν "ξαπλώσουμε" τα πίσω καθίσματα, και στα 774 αν το φορτώσουμε και vς την οροφή. Βλέποντας αυτά τα νούμερα μπορείτε να είστε σίγουροι, πως ακόμα και ένα ταξίδι για 2 άτομα, θα είναι αρκετά άνετο στον σαλόνι του Pixo. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό του, είναι καλής ποιότητας και ευχάριστη είναι η απουσία τριγμών στο εσωτερικό. Οφείλουμε να παραδεχτούμε, πως ο κινητήρας του είναι λίγο θορυβώδης σε χαμηλές ταχύτητες, και πώς σε ανοιχτό δρόμο θα έχετε στην παρέα σας και των ήχο των πίσω ελαστικών που έρχονται σε επαφή με το οδόστρωμα. Βέβαια κανένας από αυτούς τους δύο ήχους δεν είναι τόσο δυνατός που να ενοχλεί. Αντιθέτως με το που θα ενεργοποιήσετε το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου, που έχει και δυνατότητα αναπαραγωγής δίσκων MP3, όλοι οι εξωτερικοί ήχοι φαίνονται να εξαφανίζονται ως δια μαγείας.


Ο πίνακας οργάνων, αν και λιτός, δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, με το ταχύμετρο να κυριαρχεί στο χώρο. Η κεντρική κονσόλα περιέχει όλους του απαραίτητους διακόπτες σε εργονομικές θέσεις, εκτός από το κουμπί των αλάρμ, το οποίο μπορούμε να πούμε πως μας μπέρδεψε κάπως η τοποθέτησή του. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί, ότι στο αυτοκίνητο, δεν υπάρχει τασάκι και αναπτήρας, παρά μόνο μία πρίζα των 12 Volt στην θέση του αναπτήρα. Τελειώνοντας με το εσωτερικό, το αυτοκίνητο διαθέτει 2 ηλεκτρικά παράθυρα, αφού τα πίσω παράθυρα ανοίγουν με το ίδιο τρόπο που ανοίγουν σε τρίθυρα αυτοκίνητα.


Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν η πιο πλούσια έκδοση, η οποία τιμάται στα 10140€ + 360€ αν θέλετε μεταλλικό χρώμα, συν τα έξοδα πινακίδων. Ο προαιρετικός εξοπλισμός σε αυτή την έκδοση περιέχει μόνο το ESP και τους αερόσακους τύπου κουρτίνας, αφού οι πλευρικοί στα καθίσματα περιέχονται ακόμα και στην φθηνότερη έκδοση. Επίσης η Nissan μας ενημέρωσε πως μέχρι τις 31/7/2010 υπάρχει μία έκπτωση των 300€ σε αυτό το μοντέλο της.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κυβισμός: 996 (κ.εκ.)
Ιπποδύναμη: 68 hp
Μέγιστη ροπή: 90 Nm
Τελική ταχύτητα: 155 χλμ/ώρα
Επιτάχυνση (0-100 χλμ/ώρα): 14 δευτερόλεπτα
Μέση κατανάλωση (μικτός κύκλος): 4,4 λίτρα / 100 χλμ

Μας άρεσε:
+ Ζωντανός, σπιρτόζικος κινητήρας
+ Μικρές εξωτερικές διαστάσεις με άνετους εσωτερικούς χώρους
+ Χαμηλή κατανάλωση

Δεν μας άρεσε:
- Ντουλαπάκι μπροστά από τον συνοδηγό χωρίς κάλυμα
- Λείπει το τασάκι
- Χειροκίνητα ρυθμιζόμενοι καθρέπτες

Φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου